Maaseudun Kukkasrahasto Säätiön nuorisoasumiseen liittyvä valmistelu on päättynyt

Selvitystyönsä pohjalta Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö on päättänyt, ettei se lähde edistämään nuorisoasuntoihin liittyvää hanketta. Kaikki asiaan liittyvä valmistelutyö ja keskustelu on Maaseudun Kukkasrahasto Säätiön osalta päättynyt, eikä säätiö ryhdy mihinkään jatkotoimenpiteisiin.

Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö

Lue lisää

Naima Mohamud vuoden kasvattaja 2013

"Halusin käsitellä avioeroa huumorin ja ystävyyden kautta. Se on kultainen asia, eikä mikään asia maailmassa ole tarpeeksi paha, jos sen jakaa hyvän ystävän kanssa. Se on tärkein sanomani", Naima Mohamud sanoo. Tein elokuvan Suomessa syntyneille siskonlapsilleni. Suomi on myös vähemmistöjen Suomi. Omassa elämässään vähemmistöt ovat täydessä pääroolissa, jolloin he eivät keskity asioihin, jotka kantaväestön silmissä tekevät heistä vähemmistöjä. He keskittyvät tärkeisiin asioihin, joilla on merkitystä onnistuneen elämän kannalta. Nämä asiat ovat universaaleja ja koskettavat kaikkia etnisyydestä riippumatta."

Ensimmäisen lyhytelokuvansa hän ohjasi 12-vuotiaana kuvaamataidon tunnille. Kahta vuotta myöhemmin hän päätti tulla elokuvaohjaajaksi luettuaan Sirpa Tabetin kirjan Tähkäyö. Kolmea vuotta myöhemmin hän sitten ohjaa ammattikorkeakoululaisten kanssa ensimmäisen lyhytelokuvansa ja rahoittaa sitä kirjoittamalla saadulla 200 eurolla. Elokuva ei kuitenkaan vielä koskaan valmistu, sillä hän ei osaa leikata sitä.Seuraavana vuonna Naima Mohamud iskee silmänsä James Cameroniin ja hänen koko tuotantoonsa.Täyttäessään 18 vuotta hän aloittaa yliopisto-opinnot Lontoossa. Siellä hän tapaa 2009 ensin ihkaelävänä Leonardo Dicaprion ja myöhemmin samana vuonna James Cameronin.

James Cameronin kanssa tulee puheeksi Naiman veljen sanat: "Minusta ei veljeni mukaan voi tulla koskaan kuuluisaa ja menestyvää, koska olen nainen, tummaihoinen ja kaiken lisäksi muslimi." Cameron tyrmää ajatuksen: "Maailmassa tulee olemaan tuhansia ihmisiä, joiden mielestä et tule menestymään. Tarvitset kuitenkin vain yhden, joka uskoo sinuun ja se voit olla sinä itse". Seuraavana vuonna Naima Mohamud palaa opintojensa jälkeen Suomeen, ja keväällä 2011 hän saa ensimmäistä kertaa käsikirjoitustukea Suomen elokuvasäätiöltä. Syksyllä hän pääsee Los Angelesiin USC-yliopiston elokuvalaitokselle elokuvakurssille. Harjoitellessaan Hollywoodissa ja kävellessään Paramount Pictures -studion tiloissa hän ensimmäistä kertaa ajattelee, ettei unelmien saavuttaminen ole välttämättä mahdotonta.

James Cameron painottaa käsikirjoituksen tärkeyttä ja patistaa minua kirjoittamaan parhaimman mahdollisen käsikirjoituksen.

"Siellä sain kuunnella useiden merkkielokuvantekijöiden luentoja koululla ja lukea vajaat 200 käsikirjoitusta työharjoitteluni aikana. Muistiinpanoni yhdestä käsikirjoituksesta menee suoraan Timur Bekmanbetoville luettavaksi."

Samana syksynä hän ohjaa lyhytelokuvan 14E, joka esitetään loppuvuodesta YK:ssa New Yorkissa.

Naima Mohamud kirjoitti 14E:n pian Michael Jacksonin kuoleman jälkeen. Poptähden kuolema huomioitiin viikon ajan kaikissa lehdissä, kun taas Darfurin konfliktin 300 000 viattoman lasten ja naisten kuolema mainittiin kuin ohimennen yhdessä ainoassa lehdessä. Tämä tuntui epäreilulta ja halusin tällä tarinalla tuoda konflikti lähemmäs suomalaisia.

"Teimme yhteistyötä Yhteiset Lapsemme ry:n kanssa ja elokuva kiertää suomalaisia kouluja toimien keskustelunavauksena syrjinnästä, pakolaisuudesta, konflikteista ja koulukiusaamisesta. Haluan elokuvalla kannustaa lapsia ja nuoria olemaan rohkeita ja reiluja erilaisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden edessä."

Keväällä 2012 sitkeä Naima Mohamud saa toisella yrittämällä tuotantotukipäätöksen Suomen elokuvasäätiötä lastenelokuvalleen Fatimalle. Nyt hänelle on portti auki taivaalle. Mitä hän tekee palkinnollaan?